GEODET I KUPOPRODAJA NEKRETNINA

Kod kupnje / prodaje nekretnine, posebno većih razmjera, potrebna je sigurnost i znanje svih stranaka u postupku o tome što kupuju / prodaju. Tu sigurnost kod trgovine nekretninama, kad je u pitanju površina predmetne nekretnine, daje precizna geodetska izmjera. U suprotnome moglo bih se dogoditi da prodajete više zemljišta po manjoj cijeni ili kupujete manje zemljišta po višoj cijeni, odnosno da ne kupujete površinu koja je stvarna.

Podaci velikog djela postojeće katastarsko – planske dokumentacije mogu Vas navesti u lažan osjećaj sigurnosti kad je u pitanju veličina i oblik predmetne nekretnine. Dobar dio postojećih planova napravljen je na staroj austrougarskoj izmjeri, zastarjelim metodama izmjere i lošim kartografskim projekcijama. Ako želite odrediti pravu veličinu i oblik zemljišta koje prodajete / kupujete preporučavamo Vam da zatražite uslugu ovlaštenog geodeta. Ovlašteni geodet će Vam, prema podacima geodetske izmjere, dati podatak o tome što zapravo kupujete ili prodajete.

Uz to što će odrediti točnu površinu nekretnine geodet Vam svojom stručnošću i iskustvom može pomoći u određivanju međa i granica predmetne nekretnine, te pomoći pri usuglašavanja istih sa nositeljima prava na susjednim nekretninama.

Ne upuštajte se u trgovinu nekretninama bez geodetskog snimka, te tako osigurajte pravednu transakciju.